Affiliate Marketing | Enqueteplein.nl
+ BIG . offarchitecture . PARC . new multidisciplinary research centre .  Paris

Met je website geld verdienen

Verdien tot €7 per ingevulde enquete


Affiliate Marketing

affiliate marketing geld verdienen

Affiliate marketing gebruiken om geld te verdienen

Wellicht heb je al eens gehoord van een affiliate webshop, waarbij je namens andere partijen producten aanbiedt aan de bezoekers van je eigen website. Per verkocht product krijg je vervolgens een bepaalde commissie, wat een deel van de verkoopprijs is. Des te meer je op deze manier verkoopt, des te meer je logischerwijs ook verdient zonder dat je zelf enig risico loopt! Een aftakking van dit principe is affiliate marketing, waarbij je reclame maakt voor producten of diensten van andere partijen. De vergoeding die je per klant krijgt is ook hierbij een deel van de verkoopprijs.

Hoe werkt affiliate marketing en wat zijn de voordelen?

Affiliate marketing wordt gezien als de op een na beste manier van geld verdienen met je website. Google Adsense verdient over het algemeen net iets beter bij grotere websites, al is dat afhankelijk van de branche waarin je actief bent. Bij affiliate marketing heb je een eigen website, een persoonlijke blog, of filmpjes op YouTube waarbij je promotie maakt voor de producten of diensten van andere partijen. Vervolgens kan een bezoeker op een link naar de andere organisatie klikken en het product via de organisatie bestellen. Per bestelling krijg jij vervolgens een vergoeding van de desbetreffende organisatie.

Een van de voordelen aan affiliate marketing is dat je niet zelf op zoek hoeft te gaan naar geschikte organisaties om mee samen te kunnen werken. Er bestaan namelijk zogenaamde affiliate netwerken, die de vraag- en aanbodkant van deze markt samenbrengen. Uiteindelijk bepaalt een organisatie wel zelf of zij met je willen samenwerken of niet. De organisatie zorgt via het affiliate netwerk voor voldoende promotiemateriaal wat je kunt gebruiken om een product of dienst aan te prijzen aan je bezoekers. Denk aan aantrekkelijke productafbeeldingen, banners, knipperende reclames, enzovoorts. Het is belangrijk om je eigen website niet te vol met dergelijke reclame-uitingen te zetten, omdat dit bezoekers af kan schrikken.

Affiliate programma’s en netwerken

Wanneer je op internet zoekt naar meer informatie over affiliate marketing zal je affiliate netwerken en affiliate programma’s vinden. Er bestaat een belangrijk verschil tussen beide vormen van affiliate marketing. Bij een affiliate programma werk je namelijk samen met een individuele organisatie, terwijl je bij een affiliate netwerk deel uitmaakt van een veel groter netwerk met meerdere bedrijven. Het voordeel aan een affiliate netwerk is dat je de keuze hebt uit een groter aantal organisaties om mee te samen te werken.

Aan de andere kant pleiten veel mensen voor een affiliate programma, omdat je bij een affiliate netwerk soms ook een deel van je inkomsten af moet staan aan de organisatie achter het netwerk. Hoewel je dit niet los betaalt, zit het vaak wel in de commissie per verkocht product verwerkt. Je inkomsten kunnen hierdoor iets lager liggen.

Aan de slag: een account aanmaken bij affiliate netwerken

Er zijn verschillende Nederlandse affiliate netwerken, waar je geheel gratis en vrijblijvend een account aan kunt maken. Bekijk vooraf goed of een affiliate netwerk betrouwbaar is! Sommige netwerken hebben een slechte reputatie omdat zij affiliatepartners bijvoorbeeld niet of niet op tijd hebben uitbetaald, omdat het aanbod van affiliate programma’s erg klein is, enzovoorts. Dergelijke affiliate netwerken kun je beter vermijden!

Naast het aanmaken van een account bij een affiliate netwerk, waar Zanox, Daisycon en TradeTracker  goede voorbeelden van zijn, kun je ook kiezen voor een affiliate programma. Zo bieden onder meer Wehkamp en Bol.com hun eigen affiliate programma aan voor partners. Om toegang te krijgen tot dit programma dien je via de websites van deze organisaties een account aan te maken.

De vergoeding per verkocht product

Binnen een affiliate programma bepaalt een organisatie zelf welke vergoeding zij per verkocht product aanbieden. Een vergoeding is vaak een percentage van de verkoopprijs van een product. Houd er rekening mee dat men onderscheid maakt tussen een “lead” en een “sale”. Een “lead” wordt gezien als een bezoeker die wel doorklikt, maar vervolgens niks bij een organisatie koopt. Een “lead” kan waarde voor een verkopende partij hebben, omdat hij of zij zich bijvoorbeeld aanmeldt voor een nieuwsbrief of een offerteaanvraag indient. Bij een “sale” koopt een bezoeker wel een product bij de verkopende partij.

Hoe werkt affiliate marketing op YouTube?

Het klinkt je wellicht gek in de oren dat affiliate marketing ook op YouTube mogelijk is. Tegenwoordig kun je over een video een klein venster plaatsen waarop mensen kunnen klikken. Ook kun je in de beschrijving van een video een link naar een partner plaatsen om producten te verkopen. In je video kun je een bepaald product aanprijzen en kijkers aanzetten om hetzelfde product aan te schaffen. Als zij dit via je video op YouTube doen krijg je hier een bepaalde vergoeding voor. Zo verdien je op twee manieren aan je YouTube-kanaal: via advertenties en via affiliate marketing.

Tip!

Verdien tot €7 per ingevulde enquête. Schrijf je nu gratis in bij Enqueteplein.nl