Foto’s verkopen | Enqueteplein.nl
+ BIG . offarchitecture . PARC . new multidisciplinary research centre .  Paris

Leuk om te doen

Verdien tot €7 per ingevulde enquete


Foto’s verkopen

Foto's verkopen geld verdienen

Online zelfgemaakte foto’s verkopen

Maak je regelmatig mooie foto’s en heb je de beschikking over een kwalitatief goede camera? Wellicht is het verkopen van foto’s dan een leuke manier om wat extra geld te verdienen! Er zijn verschillende websites waarop de mogelijkheid geboden wordt om foto’s te verkopen, waarbij je per download betaald krijgt. Naarmate je foto’s meer gedownload worden zullen ook je inkomsten groeien. De foto’s worden gebruikt door designers, websitehouders, marketingbureaus en verschillende soortgelijke organisaties.

Hoe kan ik mijn foto’s verkopen op internet?

Naast de mogelijkheid om organisaties persoonlijk te benaderen om foto’s aan te bieden, kun je ook kiezen voor verzamelwebsites. Op dergelijke websites bieden honderden fotografen hun foto’s aan. Vaak kun je naast foto’s ook video’s via dergelijke websites verkopen. Video’s leveren meer geld op, maar moeten vaak ook aan strengere kwaliteitseisen voldoen. Voorbeelden van deze verzamelwebsites, die ook wel “stock photo websites” genoemd worden, zijn iStockphoto en Dreamstime. Houd er rekening mee dat er ook websites bestaan waarop je geen vergoeding voor je foto’s krijgt.

Om foto’s te kunnen plaatsen op deze websites moeten de foto’s aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Zo moeten de foto’s haarscherp zijn en mogen ze alleen personen bevatten die nadrukkelijk toestemming hebben gegeven om gefotografeerd te worden. Je zou het zelf immers ook niet leuk vinden als een foto met je hoofd of lichaam te koop wordt aangeboden aan organisaties.

De verdiensten bij het verkopen van foto’s

Het is van verschillende aspecten afhankelijk hoeveel je aan het verkopen van foto’s kunt verdienen via deze websites. Des te meer foto’s je uploadt, des te hoger zullen je verdiensten ook liggen! Niet alleen is de kans groter dan mensen bij je foto’s terechtkomen, ook kunnen consumenten vanuit je profiel doorklikken naar de rest van je foto’s. Zo kopen ze wellicht ook andere foto’s uit je portfolio. Naast het aantal foto’s speelt ook de kwaliteit van de foto’s natuurlijk een uiterst belangrijke rol.

Bij het aanbieden van foto’s krijg je niet de volledige verkoopprijs, maar een gedeelte hiervan. Houd er rekening mee dat de inkomsten bij het verkopen van foto’s vaak niet heel hoog liggen. Bij een portfolio met zo’n honderd kwalitatief goede foto’s zal je gemiddeld zo’n 5 tot 10 euro per maand verdienen. Je moet dus heel wat foto’s maken om veel geld met het verkopen van foto’s te kunnen verdienen.

Microstocksites als alternatief voor stocksites

Naast de grote stocksites voor het verkopen van foto’s bestaan er ook zogenaamde microstocksites. Deze microstocksites hebben vaak minder hoge kwaliteitseisen en richten zich zodoende meer op de amateuristische fotograaf. Het zal om deze reden makkelijker zijn om foto’s aan de website toe te voegen. Houd er echter wel rekening mee dat de inkomsten van dergelijke microstocksites over het algemeen aanzienlijk minder hoog zijn dan de inkomsten bij stocksites.

Van de stocksites is iStockphoto de meest gekozen website en Dreamstime de populairste microstocksite. Als je beide websites belooft je foto’s alleen via hun website aan te bieden kunnen je inkomsten groeien. Je krijgt in dit geval namelijk een hoger percentage van de verkoopprijs per verkochte foto. Het aanmaken van een account is op beide websites volledig gratis. Het kan dus erg leuk zijn om het verkopen van foto’s te proberen via deze stocksites en weer te stoppen als het je te weinig oplevert. 

Inkomsten nemen toe met de tijd

Het verdienen aan het verkopen van foto’s via stockwebsites is iets voor de lange termijn, omdat je eerst een portfolio op zal moeten bouwen. Zoals reeds beschreven werd zijn je inkomsten in de beginperiode vaak niet meer dan vijf tot tien euro per maand. Pas naarmate je meer foto’s in je portfolio hebt zitten zullen je inkomsten groeien. Om deze reden is het erg belangrijk om voldoende geduld te hebben bij het gebruik van dergelijke websites.

Mocht je direct meer inkomsten willen genereren, dan kun je ervoor kiezen om een eigen online fotowinkel op te starten. Je hoeft hiervoor geen kennis te hebben over het maken van een website of webwinkel. Er zijn namelijk aanbieders van online fotowinkels waarmee je direct kunt starten! Het starten van een fotowinkel kan ook leuk zijn als je regelmatig foto’s maakt bij sportevenementen in de buurt.

Een fotowinkel starten bij Oypo

Een van de aanbieders van deze online fotowinkels is Oypo. Bij Oypo hoef je enkel een account aan te maken, je mooiste foto’s aan je fotowinkel toe te voegen en de prijs te bepalen. Houd er rekening mee dat een deel van deze prijs, namelijk 20%, als commissie voor Oypo zelf geldt. Het beheer van de fotowinkel is door deze commissie volledig gratis! Ook zorgt Oypo ervoor dat klanten eenvoudig kunnen betalen en dat klanten de foto’s direct ontvangen na het voltooien van de betaling. Kortom, een ideale manier om een eigen online fotowinkel te beginnen zonder veel kennis te moeten hebben over het ontwikkelen van websites of webwinkels.

Houd er bij Oypo rekening mee dat je verdiensten pas bij een saldo van €100,- kunnen worden overgemaakt naar een bankrekening. Je moet dus vrij veel verdiend hebben, alvorens Oypo je verdiensten uitkeert. Een voordeel is echter dat je de prijs van foto’s zelf kunt bepalen, waardoor je inkomsten al snel kunnen oplopen. Zeker bij foto’s van evenementen is de kans groot dat mensen de foto’s zullen kopen.

Tip!

Verdien tot €7 per ingevulde enquête. Schrijf je nu gratis in bij Enqueteplein.nl