Youtube | Enqueteplein.nl
+ BIG . offarchitecture . PARC . new multidisciplinary research centre .  Paris

Leuk om te doen

Verdien tot €7 per ingevulde enquete


Youtube

Geld verdienen Youtube

Slim geld verdienen met YouTube

De sterk toegenomen populariteit van YouTube in de afgelopen jaren zal je vast en zeker niet ontgaan zijn. Dagelijks bekijken duizenden jongeren, jongvolwassenen en volwassenen filmpjes over hun favoriete hobby, de collegestof die zij moeten bestuderen, over sport, enzovoorts. Door hier slim op in te spelen kun je veel geld verdienen met YouTube, zonder dat je ook maar iets hoeft te investeren vooraf! Tijdens het bekijken van een filmpje op YouTube krijgt een kijker advertenties te zien, die je geld op kunnen leveren. Vaak is het aanvinken van de optie “Advertenties tonen” voldoende om te beginnen met het verdienen aan YouTube-filmpjes.

Hoe kan ik geld verdienen met YouTube?

Om geld te kunnen verdienen met YouTube dien je eerst een grote groep kijkers op te bouwen, die je filmpjes regelmatig bekijken. Des te meer mensen je video’s op YouTube bekijken, des te hoger zullen ook je inkomsten liggen. Bij filmpjes die enkele tientallen keren bekeken worden zal de opbrengst niet hoog zijn en kan het tonen van advertenties zelfs een negatieve werking hebben. Mensen kunnen de filmpjes immers wegklikken als zij zich storen aan de advertenties.

Over het algemeen leveren advertenties bij YouTube-filmpjes tussen de €0,30 en €4,00 op per 1.000 kijkers. De precieze inkomsten van de advertenties hangen sterk af van het onderwerp van de advertenties en het aantal keer dat er op de advertenties geklikt wordt. Het is vaak niet mogelijk om de onderwerpen van een advertentie te bepalen. Dit wordt namelijk bepaald door het zoekgedrag en internetgedrag van een kijker.

De inkomsten die je met een video verdiend hebt worden uitbetaald via Google Adsense. Dit deel van Google zorgt ook voor de advertenties die op websites getoond worden. Om je verdiensten uit te kunnen laten betalen dien je een tegoed van minimaal €70,- te hebben opgebouwd. Het kan zeker voor kleinere accounts erg lang duren voordat je dit bedrag bereikt hebt met de advertenties.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de inkomsten van grote YouTube-accounts behoorlijk op kunnen lopen. Een van de meeste bekende accounts, PewDiePie, zou in 2014 een bedrag van circa 6,8 miljoen euro aan zijn account verdiend hebben. Ben je benieuwd wat een bepaalde YouTuber verdient? Er zijn verschillende websites die indicaties geven van de inkomsten van bepaalde accounts. 

Kan je met ieder filmpje geld verdienen?

Nee, dit mag niet! Je moet het filmpje zelfgemaakt hebben en mag in het filmpje geen muziek gebruiken wat auteursrechtelijk beschermd is. Tenzij je de (dure) rechten van muziek in je bezit hebt. Je kunt bij muziek van amateurmuzikanten een mailtje naar de muzikant sturen om te vragen of je zijn of haar muziek in je filmpjes mag gebruiken. Dit kan immers ook positief zijn voor de populariteit van een muzikant.

In de praktijk blijkt echter dat veel YouTubers regelmatig auteursrechtelijk beschermde muziek, afbeeldingen of video’s gebruiken. Pas wanneer je een groter account hebt zal je geconfronteerd worden met de mogelijke gevolgen van het gebruik van dergelijke materialen. Vaak zal je in eerste instantie gevraagd worden om de filmpjes met auteursrechtelijk beschermd materiaal van je account te verwijderen.

Aan de slag: abonnees voor je kanaal verzamelen!

Om geld te kunnen verdienen met YouTube is het allereerst erg belangrijk om een grote groep abonnees te verzamelen. Alleen als je veel abonnees hebt zullen je filmpjes door een grote groep mensen bekeken worden. De kans dat iemand plotseling bij je video komt zonder abonnee te zijn is immers vrij klein. Probeer het aantal abonnees te vergroten door je video’s op verschillende websites te delen. Denk aan sociale media als Twitter, Facebook of Instagram! Naarmate het aantal abonnees groeit, zal je video vaker bekeken en gedeeld worden door kijkers. Het delen van een video kan ervoor zorgen dat het aantal abonnees verder groeit. Zo zal het steeds makkelijker worden om het aantal volgers uit te breiden.

Je vindt abonnees voor je kanaal op YouTube door iets unieks aan te bieden. Probeer video’s bijvoorbeeld nooit te lang te maken, maar houd ze kort en bondig. Veel mensen bekijken de video’s tijdens een korte pauze, waardoor een video van dertig tot zestig minuten minder interessant is. Des te creatiever je met een video bent, des te groter zal ook het aantal kijkers zijn! Het aanbod aan video’s op YouTube is tegenwoordig dermate groot, dat er al erg veel van hetzelfde type video’s bestaat. Het is lastig om je tussen de bestaande accounts te mengen met een bestaand videoformat.

Geld verdienen door advertenties aan te zetten

Is het je gelukt om een aardig aantal abonnees te verzamelen voor je kanaal op YouTube? Tijd om de advertenties aan te zetten! Voor het aanzetten van de advertenties ga je naar het kopje “Status en functies” onder “Kanaal” in je account. Hier is het mogelijk om de functie “Inkomsten genereren” in te schakelen, waarna het verdienen kan beginnen. Nadat je de functie ingeschakeld hebt kun je per video aangeven (door naar “Videobeheer” te gaan) of er advertenties aan de kijker getoond moeten worden.

Vaak zijn de advertenties niet direct zichtbaar bij een video. YouTube moet de video namelijk eerst goedkeuren! Hierbij bekijkt YouTube of er geen onacceptabele inhoud in het filmpje verwerkt is, of dat de video beelden/muziek bevat die in strijd zijn met de richtlijnen van het platform. Houd er rekening mee dat het opnemen van auteursrechtelijk beschermd materiaal in je video ervoor kan zorgen dat er geen advertenties getoond worden aan bezoekers. De Creator Academy is een website waarop meer informatie gegeven wordt over het gereed maken van video’s voor het verdienen van geld met YouTube.

De laatste stap die je nog moet zetten om daadwerkelijk aan je video’s te kunnen verdienen, is het aanmaken van een Google Adsense-account. Vanuit je YouTube-account is het mogelijk om hier je Google Adsense-account aan te koppelen. Door de koppeling worden de inkomsten die je met de video’s genereert automatisch naar je account bij Google Adsense gestort. Daarbij kun je Google Adsense gebruiken om je inkomsten uit te laten betalen, mits het totaal aan openstaande inkomsten hoger dan €70,- is.

Een account bij Google Adsense aanmaken

Het aanmaken van een Google Adsense-account is erg eenvoudig! Dit kan met ieder mailadres, maar het is aan te raden om je mailadres wat je ook voor YouTube gebruikt te kiezen. Zo zitten alle accounts aan een mailadres gekoppeld en behoud je het overzicht als je bijvoorbeeld per ongeluk een wachtwoord bent vergeten. Er zitten geen kosten verbonden aan het gebruik van Google Adsense, ook niet als je veel verdient met je account op YouTube.

Houd er rekening mee dat je voor het aanmaken van een Google Adsense-account minimaal 18 jaar oud moet zijn. Mocht je nog geen 18 jaar oud zijn, dan kun je een van je ouders vragen om een account aan te maken. Het is sterk af te raden om over je geboortedatum te liegen bij het aanmaken van een account. Mocht Google dit opmerken, dan kan je account geblokkeerd worden en zullen je openstaande inkomsten niet meer worden uitgekeerd.

Wanneer je inlogt met je Google Adsense-account en deze gekoppeld hebt aan je YouTube-account, zal je de term “Hosted Adsense for Content” zien staan binnen Google Adsense. Hiermee wordt het verdiende geld met je YouTube-account bedoeld. Bij deze term staat ook de term “Estimated earnings”, die je overigens ook in je YouTube-account zelf vindt. Binnen Google Adsense wordt de waarde achter “Estimated earnings” niet aangepast, in tegenstelling tot de waarde achter “Estimated earnings” in je account op YouTube. Pas na zo’n vijftien dagen in een nieuwe maand kun je de verkregen inkomsten bekijken binnen Google Adsense. Mocht je dus een goede inschatting willen hebben van de inkomsten uit je YouTube-account, dan is het raadzaam om altijd naar de “Estimated earnings” binnen YouTube te kijken. Houd er rekening mee dat deze inkomsten nog kunnen worden aangepast.

Je YouTube-kanaal betaald maken

Tegenwoordig is het mogelijk om je YouTube-kanaal betaald te maken. Dit betekent dat een kijker eerst moet betalen, voordat hij of zij je video’s kan bekijken. Het creëren van een betaald kanaal is echter voornamelijk bedoeld voor gebruikers met een zeer groot aantal abonnees, die een uniek videoformat aanbieden. Voor gebruikers met minder dan 1.000 abonnees is het zelfs niet toegestaan om een zogenaamd “paid channel” op te starten.

Doordat het betaald maken van je YouTube-account pas net is uitgerold, is deze functie in Nederland nog niet beschikbaar. Men verwacht dat de functie in de toekomst ook aan de Nederlandse versie van YouTube zal worden toegevoegd.

Geld verdienen met video’s op andere kanalen

Naast de mogelijkheid om geld te verdienen met video’s op YouTube, kun je ook voor kiezen om video’s op een ander platform te plaatsen. Een bekend alternatief is bijvoorbeeld Zideo.nl, wat qua werking lijkt op YouTube. Het voordeel aan Zideo is dat je niet afhankelijk bent van Google Adsense en dat je inkomsten veel sneller worden uitbetaald (vanaf een saldo van €5). Daarentegen is het aantal bezoekers van Zideo veel kleiner dan dat van YouTube, waardoor de kans op inkomsten ook lager zal zijn.

Tip!

Verdien tot €7 per ingevulde enquête. Schrijf je nu gratis in bij Enqueteplein.nl